Belmeko ontwikkelt en bouwt  volledige poederlak- en natlakinstallaties over de landsgrenzen heen
Belmeko nv

Belmeko ontwikkelt en bouwt volledige poederlak- en natlakinstallaties over de landsgrenzen heen

Belmeko, de specialist in het bouwen van poederlak- en natlakinstallaties op maat, heeft recent 2 moderne projecten gerealiseerd. Beide klanten wensten bij het bouwen van een nieuw pand, het ganse lakproces maximaal te optimaliseren. Hierbij werd in b

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Belmeko, de specialist in het bouwen van poederlak- en natlakinstallaties op maat, heeft recent 2 moderne projecten gerealiseerd.

Beide klanten wensten bij het bouwen van een nieuw pand, het ganse lakproces maximaal te optimaliseren. Hierbij werd in beide gevallen rekening gehouden met de diversiteit van het product, maximale capaciteit en flexibiliteit van de laklijn zelf, de steeds strengere kwaliteitsnormen van het eindproduct en de beperkte inplantingsmogelijkheid in een nieuwe bedrijfspand.
Ook de alsmaar strengere eisen omtrent milieu, energieverbruik, alsook de ergonomie op de werkvloer zijn niet meer weg te denken in het ontwikkelen van een laklijn.
Hierbij is het van primordiaal belang dat alle stappen in het productieproces optimaal op elkaar afgestemd zijn.
Al deze stappen komen zeer sterk aan bod bij volgende twee uitgewerkte projecten die Belmeko recent succesvol realiseerde namelijk: een multi-proces poederlaklijn voor de firma FIL in Frankrijk en over een natlaklijn voor Hitachi in Nederland.

Finition Industriel Lambert, of kortweg FIL, heeft het bouwen van een volledige Multi-proces poederlaklijn aan Belmeko toevertrouwd.
Voor stalen onderdelen met afmetingen tot 6 x 1,5 x 1,5m (tot 1500kg) werd een volledige lakinstallatie ontwikkeld waarbij de werkstukken aan een traversebalk in een monorail systeem worden opgehangen.
Als voorbehandeling dienen de werkstukken gezandstraald te worden.
Deze straalinstallatie is mee geïntegreerd in de lijn.

Daarna heeft de klant de keuze om de stukken ofwel te poederlakken of te natlakken.
Voor beide applicaties ontwikkelde Belmeko een installatie op maat waarbij steeds rekening gehouden wordt met een optimale luchtstroom over operator en werkstuk.
Na het poederlakken kunnen de stukken in een Belmeko oven uitgemoffeld worden.
Indien de stukken genatlakt worden, kunnen ze ofwel drogen tot 70°C in de spuitcabine of eveneens uitgebakken worden in de Belmeko combi-oven als de lak op nog hogere temperatuur dient uitgemoffeld te worden.

De ganse lay-out is door Belmeko zo uitgewerkt dat elk werkstuk steeds zijn specifieke processen, ongestoord kan afwerken.

Voor Hitachi Construction Machinery te Oosterhout in Nederland heeft Belmeko een volledige natlaklijn gerealiseerd met volgende processen:
Eerst worden de werkstukken die tot 4m lang kunnen zijn en tot wel 1000kg kunnen wegen opgehangen aan draagbalken in een Power & Free systeem.

Als voorbehandeling hebben de werkstukken nu de keuze, afhankelijk van hun aard en toepassing, om gezandstraald of chemisch gereinigd te worden.
Het zandstralen gebeurt in een gesloten straalinstallatie die mee in de lijn geïntegreerd is.
De chemische voorbehandeling gebeurt in een Belmeko sproeikamer met batchoven die eveneens, parallel aan de straalcabine, deel uitmaakt van de ganse lijn.

Vervolgens wachten de voorbehandelde onderdelen in een bufferzone totdat ze een voor een door de Belmeko primercabine gaan. De luchtstroom en filtering zijn specifiek voor dit soort werkstuk en grondlaag ontwikkeld zodanig dat de standtijd van de grondfilters maximaal is.

Vervolgens gaan de werkstukken voor elke verflaag door een aparte en specifieke spuitcabine, telkens gevolgd door een Flash-off zone en droogcabine.
Vooraleer de werkstukken worden afgenomen, passeren ze eerst nog een afkoelzone.

Alle verfpompzones werden telkens naast de lakinstallaties mee geïntegreerd.

Dankzij de doorgedreven engineeringscapaciteit van Belmeko, is de lay-out van deze ganse laklijn, dat in 2 ploegenstelsel werkt, geïntegreerd binnen de beperkt vooropgestelde ruimte.
Om ruimte te winnen werd de meeste apparatuur op een verdiep boven de lakinstallaties mee geïntegreerd. Hierbij werd elke vierkante meter optimaal benut naar efficiëntie en eenvoud in onderdhoud.

Belmeko is fier op deze realisaties met lange termijn rendementsverbeteringen bieden binnen alle fasen voor zowel poederlak- als natlakinstallaties.

Meer informatie: www.belmeko.be

Contactinformatie

Stuur ons een bericht